Yangın Merdiveni Kapısı Sırları
Wiki Article
Yönetmelik, yangın merdivenlerinin minimum boyutları, bastırık taşıma kapasiteleri ve muktezi yangına peklik dereceleri dahil yürütmek üzere yangın merdivenlerinin çeşitli yönlerini umumi olarak kapsar. Yangın merdivenlerinin yerleşimini ve erişilebilirliğini belirtir ve binanın tüm katlarından ve alanlarından kolaylıkla erişilebilir olmalarını katkısızlar.
Çift kanatlı yangın bapları: Bu tip yangın kapıları, iki kapı kanadından oluşur ve elan geniş alanlarda kullanılır. Yangına karşı ali direnç gösterirler ve yangının öbür alanlara yayılmasını önlemek sinein mutasavvertır.
Kanatlar içinde münasip yerlerde aksesuar ve hidrolik kapatıcı montajı dâhilin bindi plakaları mevcuttur.
Montaj: Yangın bapsı, muhik şekilde monte edilmelidir. Kapının yanlış montajı, yangın simultane etkinliğini azaltır. Yangın kapısının montajı, bilirkişi bir ekip tarafından gerçekleştirilmelidir.
Projeye en müsait Yangın Kapısı Sisteminin kullanıldığı binalarda içeriden itilerek dünyaarı mevsuk haydi haydi oluşturulan ve ordu grupların esenlıklı bir şekilde binaları terk etmesini sağlayıcı yangın bapları Çıkış veya Exit şeklinde belirtilmektedir.
Yapılan bir binanın özelliklerine ve yararlanma amacına gereğince mukannen yapı denetleme şartlarını sağlaması gerekmektedir. Ülkemizde bu şartları çoğunlukla TSE kurumu belirlemektedir. Bir binada kullanılacak yangın baplarının (müstacel çıkış baplarının) belirli durumlara göre TSE şartlarını sağlaması gerekmektedir.
Mukannen yükseklikte yapılan binalarda yangın merdiveni zorunluluğu lügat konusudur. Yaşanabilir durumlarda binaları ayrılma kılmak cebir ve güvensiz olacağı bağırsakin yangın merdiveni kullanmaı gereklidir.
Aynı şekilde kapı fitillerinin hala duman sızdırmaz olduklarını tertipli kontroller ile denetlemek ve etüt etmek değerlidir.
Ve bu etmenler incelenerek yangın merdivenlerinin ıztırari olup olmadığına hüküm verilmektedir. Mesela; tabaka sayısı 4’ü geçmeyen ve celse lakinçlı metruk binalarda yangın merdiveni zorunluluğu yoktur. Ancak bu özel şartlar dışında çizgi olarak yangı merdiveni bulunması müstelzim bünyelar şöyle sıralanmaktadır:
Binada bulunan kişilerin ısı ve dumandan etkilenmeden hariçya veya yangın merdivenlerine ulaşmasını sağlayan Yangın Bapsı modelleri kendi içinde yalnızca kanatlı, çift kanatlı ve panik barlı Yangın Bapları olarak sınıflandırılmaktadır.
Yangın baplarında evgin durumlarda dâhilen dünyaarı dosdoğru akım lügat konusu olduğu yürekin, insanların ürkü bara dokunur dokunmaz yangın kapısı kilidinin açılması ve kavlükarar konusu harekete ruhsat vermesi gerekir.
Z tipi yangın merdivenlerinin başüstüneğu binalarda yapı boyunun 21,5 metreyi geçmesi halinde yangın merdiveni Yangın Kapısı yapısının etrafının düşmemesi yürekin ve yangın merdiveninin dayanıklı olup depremya saik vermemesi dâhilin kapatılmalıdır.
Özellikle santimantal ve altın materyallerin başüstüneğu odaların baplarının mutlak yangına dayanıklı maddelerden üretilmiş olması gerekir.
Yeni meydana getirilen konutlarda bodrum katlar dahil 4 huzurı geçmeyen konutlar, sessiz evler, koşa evler ve esna evler kadar konutlarda, uslu kullanıma seslenme fail binalarda kaçış mesafesine fallmaksızın uygun merdivenlerle sağlanabilmekte ve farklı herhangi bir özellik aranmamaktadır.